De rijke geschiedenis van Landgoed Halsaf

Er valt veel te vertellen over de bijzondere geschiedenis van het landgoed, dat officieel bekend stond als Huis Babberich. Zo behoorde Huis Babberich aanvankelijk tot Duitsland en was het landgoed in de 14e eeuw het decor van een machtsstrijd tussen het Duitse Kleef en Gelre. In die tijd was de streek de Liemers een lappendeken van stukjes grond die bij Kleef behoorden. De landsheren deden hun uiterste best om via slimme huwelijken, strijd en erfenissen in bezit te komen van nieuw gebied. Zo was graaf Johan II van Kleef getrouwd met Mechteld, de zus van de hertog Reinald van Gelre. Pas enkele jaren na de vorming van ons koninkrijk in 1813, werd het bestuur over dit gebied door Duitsland overgedragen aan Nederland en kwam er Nederlands bestuur over deze streek. Daarmee ging ook Babberich deel uitmaken van het Nederlandse Koninkrijk.

Kasteel Halsaf werd rond 1363 vermeld in de boeken. In die tijd was het een kasteel compleet met torens en een ophaalbrug. In de 18e eeuw is het kasteel helaas verwoest door brand en is het huidige landgoed gebouwd. Al sinds 1785 is de familie De Nerée tot Babberich hier eigenaar van. Deze familie heeft het verbouwd tot de staat waarin het nu nog verkeerd. Het Landgoed is gebouwd op de fundering van het kasteel waardoor het ook wel kasteel Halsaf wordt genoemd. Vanaf 2015 zijn de zalen in het landgoed in de oude staat teruggebracht, zoals de zitkamer en de servieskamer.

Meer weten?

Leer meer over de bijzondere historie van Landgoed Halsaf tijdens een rondleiding, waarin de ontstaansgeschiedenis van dit Middeleeuws kasteel aan bod komt. Dwaal rond, luister, ontdek en kom meer te weten over de spannende mythe waaraan het landhuis haar naam dankt. De mannen van StukTV zijn al op onderzoek uitgegaan. Nieuwsgierig? Voor gasten die in onze accommodatie verblijven, is de rondleiding gratis. Anders is de rondleiding te boeken vanaf 8 personen.